Loading...

Πασχαλινά ήθη & έθιμα της Πάρου

Stephanie Giourga | Tuesday 02 April 2019
Share:
Παναγία Εκατονταπυλιανή

Στο τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων, αναβιώνουν παραδοσιακά έθιμα, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια που υπάρχουν στο νησί, έχουν την τιμητική τους κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Στην Παναγία Εκατονταπυλιανή, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Πάρου η ατμόσφαιρα είναι κατανυκτική.

Τη Μεγάλη Παρασκευή το μοναδικό έθιμο της αναπαράστασης των Παθών του Κυρίου, κατά την περιφορά του Επιταφίου στην Παροικιά, τη Νάουσα αλλά και στα ορεινά χωριά της Πάρου αποτελεί πολύ σημαντικό γεγονός για το νησί. Ένα έθιμο που εμπνεύστηκε η δασκάλα Βασιλεία Καφούρου – Ασωνίτη και συνεχίζεται με άσβεστο πάθος από το 1924 μέχρι και σήμερα.

Στις εκκλησίες της Πάρου τελούνται λειτουργίες, στις οποίες παρευρίσκεται πλήθος κόσμου. Τη Μεγάλη Παρασκευή και την ώρα που ο επιτάφιος έχει βγει για την καθιερωμένη περιφορά του στα σοκάκια και γύρω από το χωριό της Μάρπησσας, οι σύλλογοι και το τοπικό συμβούλιο του Δημοτικού Διαμερίσματος Μάρπησσας ετοιμάζουν δρώμενα που αναπαριστούν στιγμιότυπα της ζωής του Ιησού, μέχρι και την Ανάσταση. Νέοι και παιδιά, ντυμένοι με ρούχα εκείνης της εποχής, στέκονται σε διάφορα σημεία της διαδρομής του Επιταφίου και δίνουν μια μοναδική θεατρικότητα στην ήδη φορτισμένη και κατανυκτική ατμόσφαιρα, βάζοντάς σας ακόμη βαθύτερα στο νόημα των ημερών. Στα θεατρικά αυτά δρώμενα, θα ζήσετε στιγμές από την Ανάσταση του Λαζάρου, τον Μυστικό Δείπνο, την Προσευχή στο όρος των Ελαιών, την Ανάβαση του Γολγοθά και πολλές άλλες από τις στιγμές που αποτυπώνουν ολόκληρη την πορεία του Ιησού προς τον Σταυρό και τη Λύτρωση .

Λεύκες Πάρος

Αναπαραστάσεις στο ίδιο πνεύμα πραγματοποιούνται και στα χωριά Μάρμαρα, Πρόδρομο, Λεύκες και Άσπρο Χωριό. Η ρεβιθάδα είναι το νηστίσιμο φαγητό που φτιάχνουν στα σπίτι την Μεγάλη Παρασκευή.

Εάν δεν έχετε κάνει Πάσχα στην Πάρο προτείνουμε μια οργανωμένη εκδρομή με πλοίο & πούλμαν για να γνωρίσετε από κοντά το όμορφο αυτο νησί την άνοιξη!

Photo gallery paros.gr

Σαρανταπόρου 48, 12134, Περιστέρι

Δευτέρα: 09:00-18:00

Τρίτη: 9:00-18:00

Τετάρτη: 9:00-18:00

Πέμπτη: 9:00-18:00

Παρασκευή: 9:00-18:00

Σάββατο: 9:00-15:00

Κυριακή: Κλειστά