Loading...

Εδιµβούργο "Η Αθήνα του Βορρά"

Stephanie Giourga | Thursday 25 March 2021
Share:
Εδιμβούργο Σκωτία

Η πρωτεύουσα της Σκωτίας, το Εδιµβούργο, µια από τις πιο όµορφες πρωτεύουσες της Ευρώπης, είναι κτισµένο πάνω σε µια σειρά χαµηλών λόφων, ανάµεσα στους οποίους κυλά ο ποταµός Λιθ.

Το ιστορικό του κέντρο, που απαρτίζεται από την Παλαιά Πόλη (µεσαιωνική) και τη Νέα Πόλη (γεωργιανού ρυθµού, του 18ου αιώνα), περιλαµβάνεται από το 1995 στον κατάλογο της παγκόσµιας πολιτιστικής κληρονοµιάς της UNESCO. Το όριο ανάµεσα στην Παλαιά και στη Νέα Πόλη αποτελεί η Princess Street µε το υπέροχο πάρκο και το επιβλητικό µνηµείο του Σκοτ (ένας µαρµάρινος γοτθικός πυλώνας αφιερωµένος στον Σκωτσέζο συγγραφέα Sir Walter Scott).

Η πολυσήµαντη κληρονοµιά της χαρισµατικής αυτής µητρόπολης του Ευρωπαϊκού Βορρά αποτυπώνεται στα εξαίρετα οικοδοµήµατά της. Το επιβλητικό Κάστρο του 12ου αιώνα δεσπόζει στην πόλη και υπήρξε κατοικία πολλών βασιλικών οικογενειών της Σκωτίας. Το "Βασιλικό Μίλι" (Royal Mile) είναι ο δηµοφιλέστερος λιθόστρωτος δρόµος του Εδιµβούργου, µε µεσαιωνικές κατοικίες, γραφικά µικροµάγαζα, γοτθικές εκκλησίες και µουσεία. Συνδέει το Κάστρο µε το παλάτι Holyrood (τα χειµερινά ανάκτορα), που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Σκωτσέζικο Κοινοβούλιο και αποτελεί την επίσηµη κατοικία της Βασιλικής Οικογένειας στην Σκωτία. Το παλάτι είναι ανοικτό για το κοινό, εκτός εάν κατοικείται από την βασιλική οικογένεια (συνήθως την πρώτη εβδοµάδα του Ιουνίου). Στην βορεινή πλευρά του Carlton Hill (του δεύτερου σηµαντικότερου λόφου της πόλης) υπάρχει το µνηµείο του Νέλσονα (για την αποφασιστική νίκη των Άγγλων επί του Γαλλο-ισπανικού στόλου το 1805, καθιστώντας τους κυρίαρχους των θαλασσών για 100 ακόµη χρόνια και τερµατίζοντας οριστικά τα σχέδια του Ναπολέοντα για εισβολή στα Βρετανικά νησιά), ενώ στην κορυφή ορθώνεται το "National Monument", ένας ηµιτελής ναός µε 12 κολώνες, που στόχευε να γίνει πιστό αντίγραφο του Παρθενώνα - ένας από τους λόγους που το Εδιµβούργο αποκαλείται "Αθήνα του Βορρά".

Εάν θα θέλατε να επισκεφθείτε την Σκωτία αυτό το καλοκαίρι σας προτείνουμε την 8ήμερη εκδρομή της Σκωτίας!

Σαρανταπόρου 48, 12134, Περιστέρι

Δευτέρα: 09:00-18:00

Τρίτη: 9:00-18:00

Τετάρτη: 9:00-18:00

Πέμπτη: 9:00-18:00

Παρασκευή: 9:00-18:00

Σάββατο: 9:00-15:00

Κυριακή: Κλειστά